Τα Κυριότερα Βακτήριαπου Προσβάλλουν την Καρυδιά
Βακτηρίωση Καρπών και Φύλλων
Βαθύ σχίσιμο του φλοιού
Οι ΚυριότεροιΜύκητες
Φυτόφθορες
Ανθράκωση
CLRVή Ιός του καρουλιάσματος των φύλλων της καρυδιάς
Αγροβακτήριο (Agrobacterium Tumefaciens - Crown Gall)
Το αγροβακτήριο είναι αρκετά διαδεδομένο γιατί προσβάλλει πολλά είδη δένδρων, στην Ελλάδα είναι γνωστό σαν «καρκίνος της Ελιάς», ενώ δεν το συναντούμε συχνά στην καρυδιά. Προσβάλλει τις ρίζες και ζημιώνει περισσότερο τα νέα δένδρα της καρυδιάς.
Η ρίζα, όταν την προσβάλει το αγροβακτήριο, αντιδρά σχηματίζοντας μια υπερπλάσια (φυμάτιο, ογκίδιο) για να απομονώσει το βακτήριο. Ο όγκος που σχηματίζεται αποτελείται από αδιαφοροποίητα κύτταρα του δένδρου, που περικλείουν το βακτήριο και εμποδίζουν την εξάπλωση του στο δένδρο. Το σχηματισθέν φυμάτιο, με το χρόνο, αυξάνεται και σκουραίνει ο χρωματισμός του. Στη συνέχεια παρατηρούνται στην επιφάνεια του εδάφους προσκολλημένο στο κάτω μέρος του κορμού του δένδρου στη ζώνη έκφυσης των κυρίων ριζών (κορώνα). Αν ο όγκος σπάσει και κομμάτια του μεταφερθούν με τις καλλιεργητικές εργασίες σε άλλα σημεία του οπωρώνα θα έχουμε και νέες μολύνσεις ριζών. Σημειώνεται ότι το βακτήριο πάνω σε ένα μικρό κομμάτι από σπασμένο όγκο, ακόμα και στην επιφάνεια μείωση της δύναμης των δένδρων με όλα τα επακόλουθα, ενώ τον όγκο μπορούν να τον διαπεράσουν άλλοι παθογόνοι οργανισμοί (μύκητες, κ.λπ.) και να προσβάλλουν πιο εύκολα το δένδρο.
Στη καρυδιά εάν η προσβολή εκδηλωθεί σε δένδρα μεγαλύτερα των 8 ετών η ζημιά είναι πολύ μικρή και δεν λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα, εκτός των προληπτικών, που παρατίθενται κατωτέρω, για την αποφυγή της διασποράς του βακτηρίου στο οπωρώνα. Εάν τα δένδρα είναι μέχρι τριών ετών, καλύτερα είναι τα μολυσμένα δένδρα να εκριζωθούν και να αντικατασταθούν αφού προηγουμένως γίνει επιμελημένη απομάκρυνση και του χώματος που περιέβαλε το ριζικό τους σύστημα.
Το βακτήριο σπάνια μεταδίδεται με το κλάδεμα και σπάνια εισέρχεται από τις τομές κλαδεύματος. Η διάδοση του γίνεται από το έδαφος και από τα μολυσμένα δενδρύλλια. Ένας τρόπος πρακτικός που εμποδίζει τη διασπορά του βακτηρίου είναι το κάψιμο του στέμματος (φιάλη προπανίου με ειδικό προσαρμοσμένο φλόγιστρο) σε δένδρα άνω των πέντε ετών, ενώ η φλόγα να φθάσει στο ξύλο του κορμού.
Προληπτικά μέτρα
-> Υγιή δενδρύλλια από το φυτώριο.
-> Προσεκτική οπτική εξέταση των ριζών.
-> Εμβάπτιση του ριζικού συστήματος του δενδρυλλίου λίγο πριν τη φύτευση σε ειδικό προστατευτικό για το αγροβακτήριο διάλειμμα (βιολογικός παράγοντας).
-> Αποφυγή σπασίματος και διασποράς του όγκου.
-> Κάψιμο του όγκου.
-> Αποφυγή αδρεύσεων με κατάκλιση και αυλάκια ή συγκοινωνούσες λεκάνες.
-> Αποφυγή φρέζας, καλλιεργητών και λοιπών εργασιών που μπορούν να διασπείρουν το βακτήριο.